Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Ulrika Holst, Senior Vice President & Head of Group Financial Reporting and Business Control på Volvo Group, som står i fokus!

Hur har din karriärresa sett ut och vart befinner du dig idag?
Jag har en masterexamen i International Business Management och har både jobbat och pluggat en del utomlands i bland annat Brasilien, USA och Nederländerna. Under 2016 flyttade jag tillbaka till Göteborg och började då på Volvo Group som management trainee. Det har sen dess vart några intensiva år inom Volvokoncernen och sen jag började har jag haft sex olika roller och ska snart börja min sjunde, alla inom ekonomifunktionen men i olika delar av vår verksamhet.

Mina viktigaste drivkrafter har vart nyfikenhet, viljan att leverera och förändra samt stort intresse för både det jag jobbat med och människorna runtomkring. Jag har alltid haft roligt på jobbet vilket gjort det lätt att jobba hårt. Det går även igen i ledarskapet då jag vill främja en arbetsplats där man trivs och har roligt.

Mitt allra viktigaste beslut i karriären har vart att alltid tacka ja till de möjligheter som har getts, dvs. ta chansen när den kommer. Det, i kombination med hårt jobb, fokus på resultat och människor som trott på mig har gjort att jag idag har positionen som SVP inom Group Finance med ansvar för Financial Reporting & Business Control på koncernnivå, men efter lite föräldraledighet kommer jag kliva på min nästa roll som CFO för Volvo Trucks efter sommaren.

Vad ligger högt på din agenda just nu? 
Som alltid denna tid på året handlar det om att stänga 2023 på ett bra sätt, det kommer bli ett fantastiskt år för oss så det känns väldigt roligt. I övrigt handlar mycket om hur vi i finans kan stötta den enorma transformation som vår bransch och bolag är inne i men också balansera det i en ganska osäker omvärld.

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara och vilket ledarskap inspirerar dig?
Inkluderande, inspirerande och kommunikativ. Jag gillar när medarbetare tar egna initiativ och ansvar, och för mig är det viktigt med transparens och tillit. Men jag ställer också höga krav på både mig och alla runtomkring mig. Sen är samarbete mellan funktioner och över gränser inom bolaget nyckeln till framgång för mig. Jag har inspirerats av många bra ledare jag haft genom min karriär. Generellt blir jag inspirerad när personer är passionerade för det dem gör, vågar stå ut och förändra men där man samtidigt har fötterna på jorden och visar sina mänskliga sidor.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE? 
Vi har jobbat med PRO TEMPORE på flera av mina avdelningar och slås alltid av kompetensen hos konsulterna som kommer därifrån, både inom sakkunskap men de är även starka inom andra värden som är viktiga för oss – alltid professionella, välmatchade kandidater och det är alltid bra människor att jobba med. Sen är det alltid lätt att ha att göra med bolaget och de som jobbar där.

Vad gör du när du inte jobbar?
Hittills har stora intressen vart att resa så fort möjlighet ges, min man och jag älskar att åka på roadtrips i såväl södra Europa som USA, där man kan kombinera sol och bad med storstad och lite vingårdsbesök. Nu ska vi dock snart få vårt första barn och jag antar därmed att verkligheten förändras lite, så det kommer vara fokus på familjen framåt.

Vem är Ulrika?

Aktuell som: SVP & Head of Group Financial Reporting and Business Control på Volvo Group

Utanför jobbet: Älskar att resa, umgås gärna med vänner och familj och har även ett stort intresse av mat & vin.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!