Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Karin Ebbinghaus, VD på Elonroad som står i fokus!

Hur har din karriärresa sett ut fram till idag och var är du just nu?
Min karriär har alltid baserat sig på “bananskals-principen”. Jag är på väg någonstans och sedan råkar jag halka in på ett spår, nästan som av en slump.

Jag har jobbat som advokat i flera år men det var aldrig min plan. Jag började på juristlinjen då den var en av få universitetslinjer som inte krävde matte i behörighet. Jag hade gått halvklassisk humanistisk linje och läst latin och många språk men nästan ingen matematik så när jag valde utbildning på universitetet så föll valet på juristlinjen. Min ambition var att skaffa mig en bra och gedigen utbildning men jag ville verkligen inte jobba på advokatbyrå. Efter några år inom sjö- och transporträtt hamnade jag ändå på byrå och fick anställning på Lagerlöf & Leman (numera Linklaters). Där blev jag helt uppslukad av hur roligt och kreativt det var att jobba med aktiebolagsrätt och företagsförvärv. Det var så roligt, intensivt, svårt och utmanande att jag blev kvar inom juristrollen i ca 18 år innan jag vågade mig på något annat.

I efterhand borde jag ha bytt mycket tidigare men ibland behöver man en knuff. Man kan säga att bananskalet denna gång var en MBA-utbildning på Handelshögskolan i Stockholm. Det var då som jag på riktigt insåg att jag gillade affärer, kanske var juridiken inte min passion. Den insikten fick mig att byta inriktning mot investerarrollen. Det var på min tid som investment manager på Almi Invest Greentech som jag träffade på Elonroad – och jag föll pladask. När jag väl hade börjat tänka på möjligheterna med Elonroad så kunde jag inte sluta. Det var nästan som en förälskelse – jag var bara tvungen att hänge mig till detta projekt, annars hade jag ångrat mig för alltid. Med Elonroad väver jag ihop mina tidigare roller. Här får jag utlopp för allt som jag är duktig på och min kreativitet. Galet roligt helt enkelt!

Du har varit VD för Elonroad ett tag nu – berätta!
Det är speciellt att bygga upp något helt från början. Det finns inga processer, inga rutiner – hos oss fanns inte ens tallrikar eller kaffemuggar. Det fanns inte heller någon kännedom om varumärket eller kunder. Man får verkligen börja från grunden – det är så klart jättekul. Nu har vi lyckats hitta fler områden där vår lösning kan appliceras, t.ex. i containerhamnar för att elfordon ska kunna köra dygnet runt eller logistikterminaler där lastbilar ska kunna ladda enkelt och automatiskt medan de lastar eller lossar. Inom dessa områden ser vi nu över strategiska geografiska marknader och börjar skala upp.

Fram till nu har vi varit väldigt fokuserade på tekniken och att den ska fungera. Nästa steg i resan är att vi behöver komplettera med andra funktioner såsom tex ekonomi, finans och projektledning samt global expansion. Vi ska bygga elväg utanför Paris och vi behöver etablera dotterbolag i Frankrike. Det kommer bli stort som smått i ett rasande tempo. Klimatet väntar inte så vi känner att vi behöver agera snabbt och effektivt då vår lösning möjliggör elektrifiering med mindre batterier. Vi kommer också att rekrytera många nya roller under hösten. Vi söker många olika kompetenser däribland ekonomer som vill vara med på en minst sagt spännande resa.

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara?
Jag styrs av vision och mål. Känner jag inte mening med det jag gör har jag svårt att motivera mig. Där mina värderingar överensstämmer med bolaget finns det inga gränser för mitt engagemang. Jag letar efter medarbetare som delar samma övertygelse och har ett inre driv att vilja förändra och åstadkomma något. Jag har full förståelse för att alla inte fungerar så och kan behöva mer ramar och tydliga mål. Därför försöker jag hitta sätt att bryta ner visionen och målen i mindre beståndsdelar för att kommunicera tydligt. Där tar jag också hjälp av kollegor som inte är som jag. Vi har alla olika preferenser för hur vi kommunicerar och tar till oss information. Det är blandningen av människor som gör det spännande men det kräver också mer av alla, mer självinsikt.

Vem inspirerar dig? 
Jag blir väldigt inspirerad av människor som vågar och som har övertygelse. Jag har en nära vän som senare i livet insåg att hon ville bli jurist, sa upp sig från ett vanligt välbetalt jobb, gick ner i levnadsstandard utan att hennes familj blev lidande, läste hela juristlinjen samtidigt som hon jobbade deltid på olika ställen. Nu har hon en anställning som jurist på en av Sveriges ledande byråer. Inte en enkel resa men så inspirerande att hon valde att följa sitt hjärta, att stå upp för sina val och genomföra det.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE?
Jag har följt PRO TEMPORE sedan det grundades och alltid varit imponerad av den professionalism och service som tillhandahålls. Även som startup kan man behöva experthjälp och vi har fått snabb och kompetent assistans i olika frågor.

Vem är Karin?

Aktuell som: VD på Elonroad

Utanför jobbet: Med tre tonårsbarn försöker jag spendera så mycket tid som möjligt med dem. I sommar var vi och surfade i Biarritz.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!