Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Johan Enell, CFO på Helios Nordic Energy AB som står i fokus!

Hur har din karriärresa sett ut fram till idag och vad har varit dina viktigaste drivkrafter? 
På pappret har det nog sett rätt straight forward ut – du vet, samhäll på gymnasiet, ekonomi på högskolan, konsult på Big 4 som första riktiga jobb fram till att jag idag arbetar som CFO på Sveriges största solparksutvecklare. Sen har det såklart kantats av såväl det ena som det andra samt den ena och den andra. Och det är nog just det, blandningen av tillfälligheter och personer som jag mött som varit den största anledningen och tillika drivkraften bakom de beslut jag tagit som lett mig fram dit jag är idag. Jag tror att många förlitar sig på processer och ordning för att göra karriär men jag har förlitat mig på chanstagning, en gnutta kaos och framförallt inspirerande människor.

Vad ligger högt på din agenda just nu? 
Just nu, sedan snart 2 år tillbaka, har mitt mål varit att vara med och transformera ett relativt ungt bolag till att bli ledande i Norden inom sitt skrå med allt vad som följer av det. Från att i princip använda två bokföringskonton, ett för debet och ett för kredit, till att möta både ägare, allmänheten, våra statliga organ, personal, investerare samt en massa andra intressenter innebär såklart en rad utmaningar. Det är en sak att vara bäst rent kommersiellt på det man håller på med och det är en annan att samtidigt ha koll på alla sina övriga processer som krävs för att driva ett framgångsrikt företag.

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara?
Ska jag vara helt ärlig så strävar jag efter att undvika just det. En ledare får, i min mening, ofta lite för mycket ljus och ibland en oförtjänt upphöjd position. Särskilt en framgångsrik ledare. Det kan ju tyckas paradoxalt men min poäng är att en sån ledares största framgång har troligen varit att omge sig med kompetenta medarbetare och om jag nu ska sträva efter att vara någon sorts ledare så är det en sån som lyfter och omger sig med andra bra människor.

Vem inspirerar dig?
Just nu är det alla anställda på det bolag, Helios Nordic Energy, jag jobbar på. Som ”Big 4-ekonom” så stöter man på många likasinnade med ett ganska inrutat tankesätt. Men där jag är idag så är jag omringad av entreprenörer, forskare, tekniker och människor som kan allt om tex fågelarter eller vattnets väg under marken. När jag varje dag möter denna bredd och samtidiga djup av kunskap så blir jag otroligt inspirerad.

Annars, mer specifikt så är det min närmaste vapendragare, vår Finance Manager Rania Lamti, som är min största inspirationskälla. Både för den person hon är men också för hennes sätt att arbeta och den kunskap hon besitter. Det är så lätt att utgå från sig själv och människor som på något sätt speglar en själv när man söker inspiration men i det här fallet så inspireras jag mer av sättet våra arbetssätt kompletterar varandra. Utan henne hade vi, vi som både jag och vårt bolag, inte varit där vi är idag. För mig har det alltid varit viktigt att ha mina inspiratörer i min direkta närhet och inte i nån perifer tidningsverklighet eller i ett tech-fokuserat silikonkluster.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE?
PRO TEMPORE, både som bolag och sammansättning av människor, har varit en del av mitt arbetsliv ända sedan mitt första jobb. Initialt som kollegor, därefter konkurrent för att slutligen bli både samarbetspartners och vänner. Låter lite som vilken lycklig Netflix-romans som helst!

Vad gör du när du inte arbetar? 
När jag fick frågan att skriva detta så satt jag i bilen på väg ut till en skjutbana utanför Västerås för att tillsammans med en flerfaldig EM-vinnare finslipa mitt långhållsskytte. Ska man träffa ett litet mål på 500 meter så krävs en gnutta nörderi, prylar i toppskick och framförallt tålamod. Men det är nog just det, att få nörda ner sig och låta saker ta tid, som är den gemensamma nämnaren för mina intressen. Är det inte jakt så är det att lära sig Italiens alla 2000 druvsorter och dess nästintill oigenkännliga nyansskillnader eller att efter lika många knäckta ägg senare ha uppnått full perfektion på en fransk omelett.

Vem är Johan?

Aktuell som: CFO på Helios Nordic Energy AB.

Utanför jobbet: Familjetid i alla dess former och är det inte jakt så är det att lära sig Italienska druvsorter.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!