Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Daniel Tellberg, Group Finance Director på SBB, som står i fokus!

Daniel kom till SBB som interim koncernredovisningschef vid årsskiftet men har sedan förra månaden tagit sig an en ny spännande roll som Finance Director och medlem i ledningsgruppen. Daniel sammanfattar detta själv ”Jag har förmånen att vara omgiven av otroligt duktiga kollegor och erfarna medlemmar i koncernledningen som utmanar, utvecklar och inspirerar mig på daglig basis”.

SBB är en stor koncern bestående av över 1000 dotterbolag i fyra länder som tillsammans utgör en fastighetsportfölj som vid halvårsskiftet uppgick till 130 miljarder. Bortsett från finansiering innefattar Daniels roll SBB:s alla ekonomiska frågeställningar inom rapportering, redovisning och controlling.

Hur har din karriärresa sett ut fram till idag? 
Även om jag hade en trygg uppväxt blev jag tidigt inpräntad att man aldrig ska ta för givet att ha ett jobb. Den logiska slutsatsen för mig blev att största chansen till att ha ett jobb, är troligtvis att försöka bli bra på något och för att bli bra på något krävs ofta nyfikenhet.

När jag var 10 år gammal och mina föräldrar fick hem sin första jobbdator blev jag nyfiken och började utforska Excel där jag hjälpte mina föräldrar bygga formulär och mallar till deras jobb. De blev därför inte särskilt förvånade när jag sedermera valde att läsa ekonomi. Nyfikenheten gjorde också att jag parallellt med ekonomistudierna provade flera olika ekonomijobb inom finans, redovisning, controlling och internkontroll.

Karriären började dock först på riktigt efter universitetet då jag först arbetade ett par år med revision på EY och sedan något år som konsult på Deloitte. Med byråtiden som stabil grund kom jag att fokusera på koncernredovisning med gradvis mer komplexa roller. Efter några år kände jag mig tillräckligt trygg för att starta egen konsultlåda inom koncernredovisning.

Jag kom till SBB vid årsskiftet som interim koncernredovisningschef. När SBB:s tidigare CFO valde att gå vidare efter att varit med bolaget sedan starten fick jag frågan att kliva in i en permanent roll som Finance Director. För mig blev det ett kvitto på att jag förhoppningsvis lyckats med just det jag siktat mot – att bli bra på något.

Vad ligger högt på din agenda just nu? 
Precis som nollräntemiljön kom att vara längre än vad de flesta trott, har också räntehöjningarna kommit betydligt snabbare än vad de flesta trott. Bolagets styrelse meddelade innan sommaren att man initierade en utvidgad strategisk översyn i syfte att maximera aktieägarvärde. Nu i slutet av september offentliggjordes införandet av en decentraliserad koncernstruktur som syftar till att synliggöra värden, förbättra möjligheten till kapitalanskaffning samt öka transparensen. Detta avslutar den strategiska översynen och fullt fokus ligger nu på implementering. Det är en otroligt spännande tid att vara på SBB.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE? 
Jag har jobbat med PRO TEMPORE både här och på tidigare arbetsplatser där det funnits behov av både resursförstärkning och resursbryggning inom såväl redovisning som controlling. Företrädarna för PRO TEMPORE har väldigt liknande bakgrund som jag själv vilket gjort att det alltid varit väldigt enkelt att hitta varandra dialogmässigt. Det har för mig lett till ett effektivt och därmed värdeskapande samarbete.

Vem är Daniel?

Aktuell som: Finance Director, SBB

Utanför jobbet: Följer med barnen på orientering och innebandy. Nu startar årstiden för mörkerorientering med pannlampa. Oerhört roligt!

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!