Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Urban Ottoson som står i fokus!

Med sin starka idrottsbakgrund var Urbans karriärplan relativt enkel – han ville bli börs-CFO och sökte sitt första jobb på ett noterat bolag med ambitionen att inledningsvis skaffa en så bred kompetens som möjligt. Han startade på Trelleborg koncernen inom koncernredovisning vilket var både utanför hans intresse och sin komfortzon. Tack vare likheterna mellan koncernredovisning och hantverket inom M&A visade sig erfarenheten bli väldigt värdefull. Urban anses nog idag vara en M&A specialist och han tackar sitt första jobb för detta.

Berätta gärna mer om din karriär!
Trelleborgkoncernen var på 80- och 90-talet en plantskola för bra ledare och jag lärde mig vikten av nätverk, ”operational excellence” (leverera i tid med hög kvalitet) och fick även ett visst karriärmässigt mod samt skinn på näsan, vilket jag inte hade tidigare.

Senare under karriären blev jag rekryterad till chefsjobb och fick möjlighet att ställa krav kring min personliga utveckling. Inom Scancem koncernen (nuv. Heidelberg Cement) jobbade jag som Group Financial Controller, Group Treasury Controller och Group Business Controller, dvs jag lärde mig hantverket inom finans/banking, M&A samt Business Control och affärsuppföljning. Med detta i ryggen blev jag rekryterad till mitt första CFO jobb på Öresundskraft på 90-talet och därefter har det mera handlat om ledarskap. Mitt chefskap uppgick till som mest 40 personer, så det blev till slut för mycket personalfrågor, jag saknade till slut det fundamentala i mitt CFO jobb.

Jag hamnade därefter som CFO på Beijer Electronics, HEXPOL (gjorde exit 2013), Emotron (interim), Höganäs (interim), Lammhults Design Group (interim) innan jag hamnade på GPX Medical 2020. Sedan 2013 har jag dessutom jobbat parallellt som privatinvesterare eftersom jag gjorde en IPO och senare en exit med Large Cap bolaget HEXPOL där jag blev och fortfarande är delägare.

Mina drivkrafter förutom min naturliga vinnarskalle är nyfikenhet. Jag har även ett behov att vara delaktig och ta ansvar för alla delar i företaget, allt ifrån produktutveckling till försäljning och marknad men även IR, kommunikation samt de organisatoriska delarna. Min liknelse från idrottsvärlden är att en back i laget ansvarar för att försvara sig mot att motståndarna gör mål, men skall vara delaktig och känna glädje när laget anfaller och gör mål. En forward bör ha den omvända motivationen, dvs. skall bidra fysiskt och emotionellt till att försvara laget och skall känna besvikelse när motståndarna gör mål. Jag ser tyvärr alltför många som fastnar i sin ”box” vilket hindrar dem från professionell och personlig utveckling, vilket är lite sorgligt. Det enda som krävs är en förbättrad attityd och för mig som ledare har jag alltid uppmuntrat nyfikenhet och öppenhet.

Just nu lägger jag allt mer tid på mitt Family Office där jag har ägande i både noterade och onoterade bolag som jag på olika sätt är engagerad i, samt förvaltar tre fastigheter. Mitt nya privata projekt är en fjälldröm i Idre med utsikt över fjället och bergskammen. Bygget beräknas vara färdigt 2023 och kommer att kräva mycket av min tid de närmsta åren.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE?
Jag träffade Therése på mitt nuvarande kontor (investerarklustret NV 64) och vi har sedan denna stund samarbetat och bollat frågeställningar med varandra. Jag hade då en del funderingar kring det erbjudande jag hade på bordet (CFO Höganäs Group) och därefter har jag använt PRO TEMPORE i egna rekryteringar i mina CFO uppdrag och de har alltid löst uppgiften på ett snabbt och imponerade sätt. 2020 ringde Therése mig och sade att hon hade ett spännande uppdrag till mig. Hon hade rätt ännu en gång….

Du har varit på GPX Medical ett tag nu – berätta!
Det har varit ett spännande uppdrag eftersom jag inte jobbat inom Medicinteknik tidigare och har fått en förståelse för de förutsättningar branschen jobbar inom. Det handlar om att hitta och argumentera för de humana värden som produkterna skapar. I vårt fall inom GPX Medical så är det odiskutabelt eftersom det räddar liv och förbättrar livet på för tidigt födda barn. Jag är helt övertygad om att bolagets produkt NEOLA kommer att har en fantastisk framtid i någon form.

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara?
Min naturliga drivkraft är nyfikenhet. Jag är nyfiken på ny teknik, nya människor och utveckling/förbättringar inom företaget. Jag har vid något tillfälle fått epitetet ”intraprenör”. Jag tänker mycket i processtermer. Jag har basen i ett naturligt analytiskt problemlösande angreppsätt, men har med tiden insett och förstått vikten av att lyssna på alla och framförallt den yngre generationen.

Eftersom jag är pappa till tre fantastiska barn så är jag ofta nyfiken på att lyssna på var de befinner sig, och jag tycker min familj ger mig oerhört mycket lärdom och aha-upplevelser som jag har nytta av i min roll som ledare och investerare.

Vem är Urban?

Aktuell som: CFO på GPX Medical samt VD i Family Office.

Utanför jobbet: Idrottsnörd, specifikt tennis, men även golf, hiking, skidor och cykel med nyservade Colnago-racern. Mycket resor med familjen, favoritplatsen är vårt hus på Mallorca.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!