Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Anna Åkerblad, Group CFO på Bulten som står i fokus!

Anna jobbar sedan drygt två år tillbaka som CFO för Bulten, ett bolag som tillverkar och säljer fästelement. Bulten är börsnoterat med huvudkontor i Göteborg och firar 150 år som bolag i år. Av hennes 25 yrkesverksamma år har hon spenderat drygt 15 år som CFO inom tillverkande bolag.

Hur har din karriärresa sett ut fram till idag?
Jag började min bana inom revisions- och konsultbranschen, vilket jag har haft stor nytta av då jag fick jobba med många olika bolag och därmed se och lära mig både bra och mindre bra processer och arbetssätt. Jag tycker det är en fördel att ha jobbat på båda sidor för att få en bättre förståelse för att man kan se saker från olika sätt från konsult- respektive linjerollen. Jag har alltid gillat att arbeta med tillverkande bolag som har en fysisk produkt som tillverkas i fabriker där man kan följa tillverkningsprocessen.

Att arbeta som CFO inom ett tillverkande bolag är otroligt spännande, jag lär mig nya saker hela tiden och jag har haft förmånen att arbeta med fantastiska kollegor i alla år både inom ”mina” funktioner och övriga funktioner inom bolagen.

Vad ligger högt på din agenda just nu? 
För mig har det viktigaste alltid varit bolagets verksamhet och affär, ekonomi är en del av helheten. Jag har haft förmånen att arbeta på bolag som har haft olika tillväxtresor och därmed varit med och förvärvat bolag i flera olika länder. Jag är nyligen hemkommen från Singapore där vi precis förvärvade ett bolag, så det ligger högt på agendan just nu! En förvärvsprocess är intressant, intensiv och lärorik i sig men det är när bolaget är förvärvat som det verkliga arbetet börjar med att säkerställa att nytillskottet tas om hand på bästa sätt i koncernen.

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara?
Jag strävar efter att mina medarbetare skall känna sig uppskattade och motiverade att hantera och lösa uppgifter tillsammans i teamet eller på egen hand. De skall känna att jag finns i bakgrunden om det behövs och att jag litar på dem. Jag vill inte vara en ledare som detaljstyr mina medarbetare. De ska känna att de kan ta eget ansvar och egna beslut. För mig är det viktigt att ha en öppen dialog och att vi jobbar tillsammans mot uppsatta mål för att nå önskat resultat, samtidigt som vi har kul ihop.

Vem inspirerar dig?
Själv inspireras jag av människor som har en positiv grundinställning och som utstrålar energi. Människor som ser lösningar istället för problem. Dessa människor finns överallt, både på jobbet och i vardagen, och det är viktigt att uppmärksamma dessa personer och låta sig inspireras för att utvecklas själv.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE? 
Under de senaste åren har jag haft mycket positiv kontakt med PRO TEMPORE avseende interimskonsulter för olika controllerroller och en ekonomichefsroll samt även rekrytering av en Business Controller. Vi har fått snabb och professionell hjälp med att hitta rätt personer för vår organisation och som passar bra in i teamen. Jag upplever att PRO TEMPORE förstår uppdraget väldigt väl både vad gäller arbetsuppgifter och vilka personer som passar och trivs hos oss i vår kultur.

Vem är Anna?

Aktuell som: Group CFO på Bulten

Utanför jobbet: Tillbringar tid med familj och vänner och spelar tennis regelbundet. Semestern spenderades i Florida med familjen.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!