Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Anna Streipel, Head of Group Finance på Beijer Ref som står i fokus!

Hur har din karriärresa sett ut fram till idag, vad har varit dina viktigaste drivkrafter och var befinner du dig just nu?
Jag har nyss fyllt 50 och man kan väl säga att tiden går fort när man har roligt. Jag började min bana som Controller inom Trelleborgskoncernen. Jag kom i kontakt med bolaget när jag skrev mitt examensarbete vid Lunds universitet. Det var en fantastiskt bra och lärorik tid där jag under tio år jobbade på olika nivåer i organisationen. Jag kom tidigt in på koncernredovisning och ekonomistyrning och det är den banan jag senare fortsatt på. I grunden tror jag dock det är kombinationen av att se helheten i en organisation, dess siffror och dess människor och kulturer som inspirerar mig. Även om ekonomi är en administrativ funktion i ett bolag så har jag alltid känt mig stolt över mitt område och vill kunna bidra på mitt sätt.

Efter Trelleborg var jag på ett noterat bolag inom kontraktstillverkning, PartnerTech, i ca 8 år. Här jobbade jag som Head of Group Finance och producerade delårsrapporter och årsredovisning. Vi var ett litet HQ och hade väldigt kul. Sedan hamnade jag en kortare tid på ett riskkapitalägt bolag, Kwintet, inom workwear.

2015 började jag jobba på Atos Medical som då ägdes av EQT och sedan av PAI partners. Atos är ett medtech bolag som tillverkar och säljer produkter för personer som drabbas av cancer i halsen. Min tid på Atos var fantastisk. Jag har aldrig lärt mig så mycket eller varit med i så många olika spännande projekt någon annanstans tidigare. Detta i kombination med företagets mål och syfte var något alldeles unikt. Bolaget hade en fantastisk tillväxt och tripplade sin omsättning under min tid där. Under hösten förra året var vi några personer som jobbade stenhårt för en börsnotering av Atos. Atos klarade börsrevisionen men precis i slutet av processen blev bolaget istället sålt till Coloplast, en stor noterad dansk koncern. En bra och fin hemvist för Atos men också en saga som på något vis kom till ett slut för mig. Jag kände då att det var dags att göra något nytt. Jag blev kontaktad av Beijer Ref och hoppade på utmaningen som Head of Group Finance och det är där jag är nu. Beijer Ref är noterade på Large cap och en koloss till koncern med ca 140 enheter som vi konsoliderar. Vi är ett litet och drivet team och jag har många områden jag vill utveckla, det är min nya utmaning i en helt ny affärssektor!

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara?
Som ledare vill jag gärna dela med mig och involvera. Jag försöker skapa en atmosfär där det är ok att vara sig själv genom att själv vara mig själv så mycket som det går. Jag försöker skapa en positiv och energifylld atmosfär och fokusera på det som personer i mitt team gör bra. Genom att vara lyhörd försöker jag så mycket som möjligt hitta rätt fördelning av roller och uppgifter där de olika personligheterna kommer till sin rätt. Är man en förvaltare kan man bli stressad av att behöva utveckla helt nya saker, men är man en person som drivs av utveckling passar man inte att tvingas bara förvalta saker. Ledarskap blir man aldrig klar med och alla är olika, det är en ständig lärdom och jag hoppas kunna fortsätta lära mig av personer jag möter både som chef, kollega och medarbetare.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE? 
Jag har jobbat med PRO TEMPORE både under min tid på Atos och på Beijer Ref. Det jag tycker är positivt med dem är att de är väldigt duktiga på att känna in vad man har för resursbehov och förstår vad ekonomi och dess processer innebär. Det, i kombination med ett agilt förhållningssätt gör att det ofta går fort och snabbt att hitta en resurs.

Vad och / eller vem inspirerar dig?
När jag tänker tillbaka på alla mina arbetsår så är det genomgåendet mötet med olika människor och kulturer som inspirerat mig. Jag kan inte hitta en person som ensamt inspirerat mig men jag har definitivt haft förmånen att få jobba med andra bra ledare som antingen varit min chef eller funnits i min omgivning. Att uppnå ett företags mål inom mitt ekonomiområde på ett stort bolag genom att bygga processer och relationer är det som driver mig. Detta i kombination med ett siffersinne.

Vem är Anna?

Aktuell som: Head of Group Finance på Beijer Ref.

Utanför jobbet: Tonårsmamma, men även träning, trädgårdspyssel, resa, skidor. På jullovet blir det Åre!

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!