Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Sofie Ljungheimer, CFO på HemoCue AB, som står i fokus!

Sofies karriär började på PwC i Göteborg där hon började som revisorsassistent. Hon fokuserade på revision fram tills 2016 då hon gick vidare till Risk Advisory för att arbeta mer inriktat med riskhantering, intern kontroll och hållbarhetsrapportering. 2019 lämnade hon PwC för en tjänst som redovisningschef på Gnotec Sweden, en underleverantör inom fordonsindustrin, innan hon i slutet på 2020 fick kontakt med oss på PRO TEMPORE som lockade henne till HemoCue där hon idag axlar rollen som CFO.

Vad är dina viktigaste drivkrafter i karriären?
Mina främsta drivkrafter under min karriär har varit min nyfikenhet och vilja att lära, min oräddhet och min vinnarskalle. Det i kombination med att jag inte är rädd för att misslyckas. Jag trivs väldigt bra i roller där jag får stor frihet och oftast där vi är i någon form av förändring. Jag tycker om högt tempo och hade sannolikt inte trivts i en förvaltande roll på ekonomi. Min svaghet är väl att jag har väldigt svårt för ordet NEJ – men det har jag arbetat på över åren.

Vad ligger högt på din agenda just nu?
Vi har fortsatt fokus på den förändringsresa vi påbörjade för ett par år sedan. Vi har sett över samtliga processer och vi har i princip ett helt nytt och fantastiskt engagerat team på plats. Så stort fokus just nu är att bygga ett starkt team med tydliga roller och ansvar. Förra året implementerade vi nya digitala verktyg för vårt prognosarbete samt ett nytt konsolidering- och rapporteringssverktyg som vi har haft stor nytta av när vi effektiviserat våra processer. Nu ser vi fram emot en implementation av ett nytt ERP-system då vi just nu arbetar i ett system från 1996 och det har helt klart sina nackdelar. Det är minst sagt väldigt efterlängtat!

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara och vem inspirerar dig?
Jag strävar efter att vara en öppen och prestigelös ledare, “what you see is what you get”. Jag vill att det ska vara ett öppet klimat där medarbetare känner sig bekväma med att lyfta frågor och funderingar. Jag är väldigt tävlingsinriktad och resultatfokuserad men det är viktigt för mig att vi uppnår resultat som ett team och att alla känner sig delaktiga och uppskattade för sin roll och sitt bidrag.

Jag inspireras av människor som lyckas uppnå balans i livet mellan arbete, familj och egentid. Jag tycker det är en av de svåraste sakerna att få att gå ihop när man älskar sitt arbete, sin familj och uppskattar tid för egna intressen och dygnet enbart har 24 timmar och veckan 7 dagar.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE?
PRO TEMPORE har varit ett viktigt stöd i den förändringsresa som vi genomför på finansavdelningen både som stöd i rekryteringar men framförallt med att få fram interima konsulter som kan hjälpa till. PRO TEMPOREs styrka har varit deras förmåga att alltid matcha våra behov med rätt kandidat och att de får fram kandidater snabbt. Otroligt nöjd med vårt samarbete genom åren.

Vad gör du utanför arbetstid?
Utanför arbetstid spenderar jag främst tid med min familj. Nu i mars är planeringen inför trädgårdssäsongen igång och då har jag alltid hundratals idéer och listor med projekt som ska genomföras – har jag tur så tickar jag av ett tiotal av dem och sedan får resten ligga kvar i idébanken till nästa år.

Vem är Sofie?

Aktuell som: CFO på HemoCue AB

Utanför jobbet: Tid med familjen, resor och spännande trädgårdsprojekt nu när säsongen drar igång!

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!