Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Olof Cato, CEO på Formica Capital som står i fokus!

Olofs karriärsval har präglats av passion. Idag är han VD på Formica Capital som är ett investeringsbolag med ett långsiktigt investeringsperspektiv och man driver sin affär med en stark hållbarhetsagenda i såväl investeringsval som i sin modell för aktivt ägande.

Hur har din karriärresa sett ut fram till idag, vad har varit dina viktigaste drivkrafter, beslut och var befinner du dig just nu? 
Jag har helt enkelt fokuserat på och följt saker som varit kul, som intresserat mig och som varit utvecklande och sett till att jag har folk omkring mig som ger stort utbyte. Jag har aldrig varit strategisk i mina karriärval utan har sett varje arbetsplats som ett ställe som jag potentiellt sett skulle kunna tillbringa hela min karriär på. Gör man det som är kul och som intresserar en finns det förutsättningar att bli bra på sitt jobb. Jag tycker att mitt jobb är bland det roligaste och mest intressanta och varierande man kan tänka sig.

När det gäller de karriärmässiga beslut jag fattat har de följt samma mönster och det är kanske först i efterhand man kan se ”pivotal moments”. Ett var när jag som nyutexaminerad valde att ge mig in i private equity-branschen i konkurrens med att bli telekomingenjör eller konsult, vilket var reella alternativ. Ett annat var när jag etablerade mig i Göteborg genom mitt jobb på JCE. Det tredje är såklart steget jag tog från en position jag trivdes väldigt bra med till att ta VD-ansvaret på Formica.

På Formica har vi kommit igång väldigt bra, men jag känner att vi bara börjat. Vi har fantastiska förutsättningar och har lyckats bygga en stark organisation och gjort riktigt bra investeringar som har levererat en stark avkastning. Återigen känner jag att jag hittat ett ställe som jag vill jobba på resten av min karriär. Som VD står ju ständigt ens plats till förfogande och det får man leva med, men jag kommer att sitta kvar så länge våra ägare fortsatt visar mig sitt förtroende. Jag älskar verkligen det jag gör!

Vad ligger högt på din agenda just nu? 
För oss är det full fart med att förvalta det förtroende som vi fått från Formicas ägare. Målsättningen är att fortsätta utveckla det vi åstadkommit hittills med att bygga ett betydelsefullt investmentbolag med långsiktiga investeringar som aktiva ägare i högkvalitativa bolag och som kan bidra till att accelerera omställningen till ett hållbart samhälle.

På vår agenda står det primärt att hitta och investera i nya strategiska kärninvesteringar. Vårt fokus ligger ju på att vara aktiva ägare i bolag med stark tillväxt och goda marginaler. Typiskt sett i omsättningsintervallet 200 – 1 500 MSEK. Vi har en flexibel approach och kan ta ägarandelar på 15-100%, samt investera i såväl noterade som onoterade bolag.

Ni är på en tillväxtresa. Berätta mer! 
Verkligen! Vi har gått från 1 till 6 anställda, samt noll till 9 innehav på tre och ett halvt år och växt vårt kapital till att nu uppgå till knappt 6 mdr SEK.

När man är en liten organisation är det väldigt viktigt att få in rätt personer, en enda felrekrytering kan ju bli förödande. Det är således viktigt att växa kontrollerat.

Vidare tycker jag diversitet är viktigt och med det menar jag primärt vilken bakgrund man har och hur man ser på saker och ting. Vi som jobbar på Formica är ganska olika som personer och angriper frågor från olika håll, vilket jag tycker leder oss till bra slutsatser i alla beslut. Självklart är diversitet relativt och vi som jobbar på Formica är alla välutbildade, priviligerade och väletablerade och med liknande bakgrunder, men vi är ändå olika som personer och tänker på olika sätt när det gäller problemlösning, vilket är bra.

Formica är mitt första VD-jobb och om jag skall vara ärlig är det såklart ganska enkelt att leda välutbildade, högpresterande och motiverade människor.

På Formica har det varit viktigt för mig att vi har en tydlig strategi som vi följer, att vi lägger fokus på det som gör skillnad för oss, samt att vi bygger en plattform med ordning och reda och processer och rutiner. Allt för att bygga så mycket strukturkapital som möjligt i bolaget och inte i individers huvud. Vi bygger ett Formica för generationer framåt och som erbjuder alternativ för våra ägare i alla faser av vår utveckling.

Vad har varit/är viktigt för dig som ledare under denna fas?
När det gäller ledarskap tänker jag mycket på att jag vill att våra medarbetare ska bli de bästa sig själva de kan bli. Jag har ingen ambition att försöka skapa en massa Mini-me, som tycker och tänker precis som jag. Det finns många vägar in att bli en framgångsrik investerare och jag vill hjälpa alla att hitta sin väg in. Som tur är har jag inget stort kontrollbehov, så jag har inga problem att delegera ansvar eller låta medarbetare agera fritt så länge de har mitt förtroende. Självklart finns det frågor jag vill ha kontroll över (t ex vår strategi och vilka investeringar vi gör), men jag är definitivt inte en person som är inne och mikromanagerar och skall peta i alla detaljer. För mig är det viktigt att kunna fokusera på den större bliden och på Formicas långsiktiga utveckling utan att sugas in i detaljer där mina beslut bara blir ytterligare en åsikt som egentligen inte behövs.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE?
En ledande aktör inom interimstjänster som arbetar proaktivt och har en fantastisk förmåga att förstå ens behov och att snabbt hitta rätt kandidater.

Vem är Olof?

Aktuell som: CEO på Formica Capital

Utanför jobbet: Familjen och vänner, resor, golf och naturen ger mig extra energi.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!