Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Niklas Ekström som står i fokus!

Niklas har spenderat större delen av sin karriär inom Volvokoncernen. Där fick han möjlighet att prova på ett antal olika ekonomroller med bland annat fleråriga uppdrag i Asien. Efter nästan 10 år på Volvo var Niklas CFO i mellanstora bolag under ett par år och bland annat var han med och byggde upp bolaget Zenuity som utvecklar mjukvara för självkörande funktionalitet i bilar. Niklas dras ofta till uppdrag som innebär genomförande av någon form av större förändringsresa. Idag är Niklas tillbaka i en storbolagsmiljö, i Sandvikkoncernen som CFO för en Business Area. 

Vad är din syn på ett modernt ledarskap, hur praktiserar du det och hur motiverar du dina medarbetare? 

Jag vet inte om det är modernt eller inte, men det finns några saker som jag försöker påminna mig själv om (men som jag såklart inte alltid lever upp till).

– Hålla en linje/riktning över tid för skapa trygghet åt teamet att den energi de lägger ner kommer att tas tillvara, det tror jag leder till mer självständiga och snabba team. En miljö där ledare ändrar målbilden lite för ofta skapar energidränage och osäkra team.

– Stå alltid upp för ditt team, alltid, om du förväntar dig att teamet skall stå upp för varandra och för dig.

– Var öppen med ditt team när du gjort fel, tagit fel beslut eller så enkelt som att ha sagt fel sak vid fel tillfälle. Jag tror det skapar öppenhet och visar att du är trygg i och med ditt team.

– Att genuint bry sig om varandra i teamet och visa varandra uppskattning kommer inte alltid av sig själv, se till att dessa beteende får mycket plats (framför allt när nya team skapas).

– Skapa ”symboler” i teamet – egna ordspråk, tag lines, eller något som annat som skapar känsla av tillhörighet. Ibland lite fånigt såklart, men lite trams mellan varven är viktigt, även på jobbet!

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE? 

Jag kom i kontakt med PRO TEMPORE i samband med att jag var med och skapade bolaget Zenuity och var i extremt behov av att snabbt träffa rätt både avseende tillfällig personal och rekrytering när vi byggde upp Finansfunktionen. PRO TEMPORE var en av få som på riktigt tog hänsyn till och förstod vår situation och vikten av teamets sammansättning – helt enkelt lyssnade på mina och teamets behov.

Vad ser du fram emot i framtidens ekonomifunktion och din egna framtida karriär? 

Det är uppenbart så att tekniktransformationen av ekonomifunktioner i stort bara är i sin linda. Jag upplever att dialogen fortfarande ofta stannar vid den transaktionella automatiseringen eller visualisering av finansiell data, men jag ser fram emot att få vara delaktig när ny teknik på riktigt börjar skapa användbar analys i de lite större komplexa bolagen. Det värsta för bolag som inte investerar i tekniska förutsättningar för effektiva ekonomiprocesser är inte att outputen riskerar bli sämre eller att de blir långsammare, utan att de kommer att få svårt att rekrytera de riktiga stjärnorna.

Vem är Niklas Ekström?

Aktuell som: CFO för en Business Area inom Sandvikkoncernen.
Utanför jobbet: Umgås med familjen, och har på senare år fått en stor passion för flugfiske efter lax.
Främsta semestermålet: Hoppas kunna göra en fiskeresa till Ryssland framåt hösten.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!