Varje månad riktar vi strålkastarljuset mot en av de många ledare som vi inspireras av. Konceptet kallar vi för PRO TEMPORE Spotlight, och den här gången är det Kristian Jönsson, CFO på Frigoscandia, som står i fokus!

Kristian började sin karriär som revisor i Stockholm i ett par år efter milleniumskiftet innan han övergick till att arbeta som M&A konsult under mer än 10 år. Efter ett kort inhopp hos ett portföljbolag till Polaris Private Equity började han arbeta för Polaris utifrån Köpenhamn under några år med fokus på Norden. Efter att han saknade det operationella arbetet alltmer började han som CFO hos ett bolag som sålts av från Polaris 2015. Därefter har han arbetat som CFO på Coresec, CEO på Holy Greens, CFO på Elfa och nu CFO på Frigoscandia.

Vad ligger högt på din agenda just nu? 
Frigoscandia verkar inom en samhällsviktig funktion för att möjliggöra mat på bordet för svenska folket. Det ska vi göra på ett alltmer klimatsmart sätt samtidigt som vi verkar i en extremt prispressad bransch som lider av gamla sanningar. Alla pratar och önskar fler klimatsmarta alternativ medan enbart ett fåtal är beredda att betala för det eller driva på utvecklingen för omställningen. Här hoppas vi att Frigoscandia kan komma ut som vinnaren om några år.

Vilken typ av ledare strävar du efter att vara?
Jag försöker eftersträva en coachande roll till mitt team där jag hoppas att samtliga medarbetare känner en stolthet över sin roll och sin funktion. Alla ska känna att de själva kan forma sin roll och utmana sig själva, men framförallt ta egna beslut. Min roll är inte att ta besluten utan att få mina teammedlemmar att ta väl underbyggda och välbalanserade beslut eller göra sina egna analyser som vi båda står bakom. Det samarbetet kommer efter en tid tillsammans där vi hittar varandras värderingar och kunskaper, varför den första tiden med nya kollegor alltid är intensiv för att lära känna varandra.

Vem inspirerar dig?
Jag hittar många förebilder inom idrottsvärlden då de hanterar såväl individualister såsom storstjärnor till ett fungerande lag. Men jag har också genom åren lånat de bästa sakerna från mina olika chefer som kan vara allt ifrån personliga check-ins med teamet på måndagar till hur jag säljer in ett beslut till styrelsen.

Vad har du för erfarenhet av PRO TEMPORE? 
Jag har med framgång anlitat kompetenta konsulter under min tid hos Frigoscandia där PRO TEMPORE visat osedvanlig snabbhet och hög kvalitet på konsulterna. Det har varit till oerhört stor hjälp för en snabb omställning och kvalitetshöjning för Finance inom Frigoscandia.

Vad gör du när du inte jobbar?
Min fritid försöker jag fokusera på att lösa vardagslogistiken och underhålla min egen träning för diverse olika utmaningar. Höjdpunkten på träningen är ett riktigt långt löppass med vätskeryggsäcken i skogen en tidig helgmorgon.

Vem är Kristian?

Aktuell som: CFO, Frigoscandia

Utanför jobbet: Tillbringar många skollov med familjen i Spanien, där laddar vi batterierna! Träning är min källa till reflektion och ny energi.

Har du också något inspirerande att berätta om? Hör av dig till oss!


PRO TEMPORE Spotlight i din mailbox?

Fyll i dina uppgifter här, så håller vi dig uppdaterad!